Nyelvválasztó

 

Iparművészeti Múzeum

A budapesti Iparművészeti Múzeumot a hasonló profilú londoni, bécsi és berlini intézmények létrejöttét követően, 1872-ben alapították. A múzeum a kezdetektől fogva egyaránt gyűjti a magyar és egyetemes, a régi és kortárs iparművészeti alkotásokat. Gyűjteményei több forrásból származnak.

A virtuális kiállításban megtekinthető tíz különleges műtárgy.

MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye

A Vay Ádám Múzeum képzőművészeti gyűjteménye a régió egyik legjelentősebb kortárs modern kollekciója. A múzeumalapító Molnár Mátyás mellett az állomány kialakításában meghatározó szerepet vállalt Váci András festő- és grafikusművész. 1965-ben azzal a céllal keresték meg a megyében élő és a Szabolcsból elszármazott alkotókat, hogy adományukkal segítsék az új múzeum modern képzőművészeti gyűjteményének megalapozását.

Göcseji Múzeum

A Göcseji Múzeum legújabb kiállítása a „Sírva jössz a világra, és körülötted mindenki mosolyog" című, születésről szóló tárlat. A várandósság, a születés, a gyermekágy és a keresztelő rítusairól szóló kiállítás több száz tárgyon keresztül mutatja be azokat a szokásokat és hagyományokat, amelyek az elmúlt száz évben szorosan kötődtek az emberi élet első nagy fordulópontjához. A tárlat szándéka szemléltetni azt a folyamatot és változást, amely a múlt évszázadtól napjainkig meghatározza a közösség reakcióit, ha csecsemő érkezik a családba: míg korábban viszonylag kevés tárggyal működtek a szűkebb-tágabb társadalomba tagozódást elősegítő rítusok, mára szinte nincs határa a gyermeket körülvevő tárgyak számának. Noha a születés aktusa, szerepe, jelentősége nem; körülötte gyakorlatilag minden megváltozott. Ipar épült erre is, kérdés, hogy közben nem tolódtak-e el a fontossági hangsúlyok, a helyén kezeljük-e az élet kezdetét.

A kedvcsináló virtuális kiállítás tárgyai a Göcseji Múzeum különböző gyűjteményeiből valók, közülük néhány a Születés-tárlaton is látható 2015 márciusáig.

MNM Mátyás Király Múzeumának virtuális kiállítása

„A római kor kezdetei a Dunakanyarban"
 
A visegrádi Mátyás Király Múzeum – középkori kutatásai mellett – fontosnak tekinti a település gazdag római kori leletanyagának rendszerezését, bemutatását is. Az 1980-as évektől kezdődően, részben Soproni Sándor munkásságának, részben az utóbbi évek felméréseinek (pl. Danube Limes projekt) eredményeképpen a Dunakanyarban jól ismerjük a késő római korszak erődítményeit és környezetüket, időt álló építőanyaguknak köszönhetően. Ugyanakkor a római foglalásról és az azt követő két évszázadról, a korszakhoz köthető leletanyagról eddig kevés publikáció jelent meg, kiállításon is csak töredéke szerepelt. Ennek két fő oka van: egyrészt a felszínre került leletek feldolgozása még várat magára, másrészt ehhez a periódushoz kevés maradandó építmény (kőépület) köthető, így a nagyközönségnek sem lehet a helyszínen bemutatni. 2011-2014 között – NKA támogatással megrendezett – sikeres vándorkiállításon mutattuk be nemcsak Visegrád, hanem tágabb környezetének, az Esztergomtól Szentendréig terjedő térség 2-3. századi történetét a régészeti leletek alapján, kiegészítve ásatási fotókkal, rekonstrukciós rajzokkal. Jelenlegi virtuális kiállításunkra a visegrádi régészeti leletek közül válogattunk, amelyek a város területén feltárt kora és középső császárkori településekről és temetőből kerültek napvilágra.
 
A kezdeményezést folytatva 2015-ben, ugyancsak NKA támogatással, megvalósult „A római kor utolsó évszázada a Dunakanyarban" című időszaki kiállítás, amely 2016. augusztusáig tekinthető meg a Királyi Palota Anjou-termében.