Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

 
Vastuskós ház – Patkó Imre-gyűjtemény
 
Esterházy-palota – Radnai Béla-gyűjtemény
 
Várkazamata – Kőtár
 
Vastuskós ház – Patkó Imre-gyűjtemény
 
Püspöki udvarbíróház – Borsos Miklós állandó kiállítás
 
Fruhmann-ház – Cserépkályha-történeti kiállítás

A RÓMER FLÓRIS MŰVÉSZETI ÉS TÖRTÉNETI MÚZEUM

Intézményünk alapító-névadója, Rómer Flóris (1815–1889) győri bencés szerzetesként 1857-ben hirdette meg a helyi napilapban a múzeum alapításának gondolatát, felismerve hogy a gimnázium természetrajzi szertárának fejlesztése mellett az iskolai oktatásban a „régiségeket" is jól lehet alkalmazni. Meggyőződése volt, hogy „a nemzetnek most mégnagyobb szüksége" lesz történelmi értékeinek megbecsülésére, ezért gyűjtést hirdetett. Erőfeszítéseit siker koronázta, 1859. május 6-án az építészeti emlékek kutatására és fenntartására ügyelő Császári-Királyi Középponti Bizottmány rendelkezése a múzeumot hivatalosan is megalapította.

Méltó utódai jelentősen fejlesztették a gyűjteményt, és a múzeumot Rómerről nevezték el. Az 1920-as években tervezték a bencés múzeum városi múzeummá szervezését, azonban a rend és a város a 1930-as évek közepére sem tudott megegyezni, ezért a város 1939-re létrehozta a Városi Múzeumot a kultúrház első emeletén. A II. világháborút követően ismét tárgyalások kezdődtek a Főapátsággal, amelynek a bencés gyűjtemény állami tulajdonba kerülése vetett véget. A két múzeum anyaga 1949-ben került a város főterén álló egykori főapáti palotába, az Apátúr-házba. Az egyesített gyűjteményt a gyermekkorában Győrött élt Xántus János (1825–1894) természettudós, utazó, néprajzkutatóról nevezték el. A múzeum 1963-tól 2012-ig a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának központja volt. 1998-ban még egy új épülettel és állandó kiállítással is gyarapodott a megyei múzeum, a Cserépkályha-történeti Állandó Kiállítással a Fruhmann-házban.

Közben 1994-ben Győr városa megalapította saját tematikus múzeumát, a Városi Művészeti Múzeumot, melynek egy részét a korábban a Xántus János Múzeumhoz tartozó gyűjtemények (Borsos Miklós Állandó Kiállítás, Kovács Margit Állandó Kiállítás) adták, másik részét — a város jelentős áldozatvállalásával — az újonnan kapott gyűjtemények és épületek, kiállítóhelyek, mint a Radnai Gyűjtemény az Esterházy palotában, a Váczy Péter Gyűjtemény a Magyar Ispitában, illetve a Vasilescu Gyűjtemény a Zsinagógában.

2013. február elsejével pedig, a régi-új névvel, 11 kiállítóhellyel, megyei hatókörű városi múzeumként jött létre a két múzeumból a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Intézményünk küldetésnyilatkozatában a látogató, a látogatóvá „nevelés", az értékek közvetítése, a helyi kultúra megőrzése és bemutatása fontos szerepet kapott. Programjaink, látogatószámunk visszaigazolják törekvéseinket, új szlogenünk is ezt tükrözi: „nyitott, színes, eleven".