Nyelvválasztó

 

Hírek

A Seuso-kincs – A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása, 2017–2018

Magyar Nemzeti Múzeum
(2017. október 29.–2018. április 15.)
A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indul, elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik be. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár után Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza múzeumában lesz látható.

III. Béla király (1172-1196) – „Teste Fehérvárott nyugszik"

Szent István király Múzeum
(2017. augusztus 12.-2018. június 30.)
III. Béla, akit unokája, IV. Béla király a „Nagy" melléknévvel tisztelt meg, a sors forgandóságából előbb Bizánc császárságának örököse volt, ám 1172-ben a magyar trónra jutott. Országlása alatt szellemi, anyagi és katonai értelemben megerősödött a Magyar Királyság. Kezdeményezésére avatták szentté 1192-ben I. Lászlót. 1196-ban, 48 évesen hunyt el, és végső nyughelyének Székesfehérvárt választotta, ahol első felesége, Antiochiai Anna mellé temetkezett.

A Magyar Kultúra Hete

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
(2018. január 22.–2018. január 28.)
A Magyar kultúra hete minden évben január 22-hez kapcsolódik, ekkor ünnepeljük ugyanis azt, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, mint a korábbi években, most is színes programokkal készül a jeles napokra; változatos a programok helyszíne is.

100/100 – Kalandozás a múzeumban zárás után

Magyar Nemzeti Múzeum
(2017. január 24. 17 óra)
Tárlatvezetés másként! 100 perces utunk során kalandosan fedezzük fel az épület történetét, évszázados titkait. Megnyílnak a közönség elől elzárt terek, ahol megszólalnak az elmúlt kétszáz évben itt megfordult személyek is. Találkozhat Széchényi Ferenc titkárával, akitől megtudhatja, hogyan kell múzeumot alapítani. Várjuk azokat is, akik nem tudják elképzelni, hogy a háború viszontagságait miként élte túl ez a páratlan gyűjtemény! Figyelem, az időutazás során minden korszak és terem rejteget valami meglepetést!

Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - Könyvbemutató

Magyar Nemzeti Múzeum
(2018. február 13. 17.00 óra)
A sikeresnek mondható Teleki-emlékkiállítás, amelyhez számos nagy érdeklődést kiváltó kísérő program is járult, 2011. október 27. – 2012. február 12. között állt nyitva a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezt követően pedig a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban (2012), majd a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban (2014) is megrendezésre kerülhetett. A kiállítást és a kapcsolódó helyszínelős előadásokat nagy sajtóérdeklődés is övezte, ennek köszönhetően a látogatókon túl még nagyon sokan hallhattak erről a kiváló magyar államférfiról.

Művek az emeletről – Schaár Erzsébet szobrászművész kiállítása

Szent István Király Múzeum
(2018. február 1.–2018. május 6.)
A huszadik századi modern szobrászatában kitüntetett hely illeti meg Schaár Erzsébetet. A művész pályáján fontos szerepet betöltő székesfehérvári kiállításai, itt létrejött alkotásai okán hagyatékának jelentős részét Székesfehérvárnak vásárolta meg a Művelődési Minisztérium a hetvenes évek utolsó harmadában. A tárlat valamennyi alkotása a Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja, belőlük állandó kiállítás 1980-tól 2005-ig, a Jókai utca 11-ben , a Smohay ház emeletén volt látogatható.

„Boldog órák szép emlékeképen..." - Zsila Sándor fotókiállítása

Magyar Természettudományi Múzeum
(2018. január 25– 2018. március 5.)
Boldog órák? HM ... igen, azok voltak, azok most is, és mind azok lesznek, amit fényképezéssel töltök el. A kiállítás részben visszatekintés, régen (15-25 éve) nem látott képek újbóli bemutatása, mert sokan még nem találkozhattak velük ebben a formában. Részben a közelmúltban készült képeim kerülnek a falakra. A kiállított hatvan kép között lesznek nagyon új, sőt újszerű, úgy értem tőlem szokatlan felfogású természetfotók. Néhány olyan kép is, ami szintén meglepetés, mert nem természetfotók, de nekem fontosak. Ezeket jelzésnek szánom, hogy más dolgok is foglalkoztatnak. (Zs.S.)

Nézőpontok – Kiállítások térhatású fényképek a Nagy Háborúból

Magyar Nemzeti Múzeum
(2017. november 27.-2018. február 25.)
Nem köztudott, hogy térhatású, háromdimenziós fényképek az első világháború idején is készültek. A térhatású fényképeket száz évvel ezelőtt sztereofényképeknek nevezték. A sztereofényképezés a fotográfia kezdeteitől jelen volt a képkészítési technikák között, s Magyarországon 1914-ig két népszerűségi csúcson is túljutott.

A színek költészete – Chagall műalkotásai a veszprémi múzeumban

Laczkó Dezső Múzeum
(2018. február 18.–2018. április 29.)
A Laczkó Dezső Múzeum 2018 februárjában nyitja legújabb, képzőművészeti kiállítását, mely a sokszínű és álomszerű képeiről ismert Marc Chagall alkotásaiból válogat. A vendégeket köszönti S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Thomas Emmerling, műgyűjtő. A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész.

Várak, lovagok, királyok – Kiállítás a visegrádi Királyi Palotában

MNM Mátyás Király Múzeuma
(2017. október 28.–2018. szeptember 2.)
A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának kiállítása a középkori magyar várak és a haditechnika fejlődését mutatja be az államalapítás korától a törökkor kezdetéig. A várakért folyó harcokat, az ostromok és várvédelem módszereit és eszközeit virtuális rekonstrukciók, 3D nyomtatott makettek, számítógépes animációk, fegyvermásolatok és régészeti leletek jelenítik meg. Egy-egy korszakot, illetve vártípust egy-egy emlék képvisel, valamint a korszakból származó fegyverek és azok rekonstrukciói.

„Újra szárnyal a Fehér Sas!" Küzdelem az önálló Lengyelországért (1795-1918) – időszaki kiállítás

Laczkó Dezső Múzeum
(2018. március 19–2018. augusztus 5.)
Lengyelország az első világháborút követően, 1918-ban, 123 év után nyerte vissza államiságát. Az esemény 100 éves évfordulója alkalmából nyílik kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

Olvadó jövőnk - Kércz Tibor és Komáromi Csaba fotókiállítása

Magyar Természettudományi Múzeum
(2018. április 20.- 2018. július 2.)
Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. A két fotós arktiszi és az antarktiszi útjaikon több tízezer természetfotót készített. Félszáz képből álló válogatásuk 2018. április 21-én, a Föld Napjához kapcsolódóan tárul a nagyközönség elé.

Elérhetők a MuseuMap oldalán a Wosinszky Mór Megyei Múzeum rekordjai

Wosinszky Mór Megyei Múzeum
(2018. május 17.–)
A szekszárdi múzeum kincseiből több mint 10 ezer rekord között böngészhetünk: a régészeti gyűjtemény leletanyagában a bronzkortól a népvándorláskorig, a vidék mindennapos használati tárgyait bemutató néprajzi gyűjteményben, valamint a 1960-as évektől kialakított újkortörténeti gyűjteményben, melynek gyűjtőköre elsősorban a kismesterségek tárgyaira koncentrál.

Seuso-kincs a Magyar Nemzeti Múzeumban

Magyar Nemzeti Múzeum
(2018. június 27.-2018. november 11.)
A késői római császárkor egyik legjelentősebb kincslelete, a Seuso-kincs, a tavalyi parlamenti bemutatóját és féléves vidéki vándorkiállítását követően 2018. június 27-től ismét Budapesten látható, a kincs végleges őrzési helyén, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Várak, lovagok, királyok – Kiállítás a visegrádi Királyi Palotában

MNM Mátyás Király Múzeuma
(2017. október 28.–2018. szeptember 2.)
A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának kiállítása a középkori magyar várak és a haditechnika fejlődését mutatja be az államalapítás korától a törökkor kezdetéig. A várakért folyó harcokat, az ostromok és várvédelem módszereit és eszközeit virtuális rekonstrukciók, 3D nyomtatott makettek, számítógépes animációk, fegyvermásolatok és régészeti leletek jelenítik meg. Egy-egy korszakot, illetve vártípust egy-egy emlék képvisel, valamint a korszakból származó fegyverek és azok rekonstrukciói.

„…cui haec sacra reliquia inerat…" A kendő, amely a Szent jobbot takarta - kiállítás Veszprémben

Laczkó Dezső Múzeum
(2018. július 3 – 2018. december 31.)
Különleges, a nagyközönség számára eddig rejtett műtárgyegyüttes kerül bemutatásra a Laczkó Dezső Múzeumban.

Barokk mennyország Kincsek, rejtélyek a Szent István király-székesegyházból

Szent István Király Múzeum
(2018. augusztus 3.-2018. október 23.)
A Szent István Király Múzeum kiállítása szorosan kapcsolódik a székesfehérvári barokk év programsorozatához, amelyet a Szent István király-székesegyház befejezésének 250 éves évfordulója inspirált, és annak kiemelkedő eseménye lesz.

„A Vikingek előtt…" - Harci áldozat a mocsárból

Déri Múzeum
(2018. július 23-2018. október 14.)
Újabb, különleges kiállítás várja a Múzeumok Éjszakája óta a látogatókat a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat Dániából, az aarhusi Moesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe, s az élmény, amelyet kínál, nem pusztán hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlan.

Szerelmem Okinawa – dr. Korsós Zoltán fotókiállítása

Magyar Természettudományi Múzeum
(2018. augusztus 24 − 2018. november 4.)
Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum zoológusa, jelenlegi főigazgatója három évet töltött a csodálatos szubtrópusi szigetvilágban, 53 szigeten járt a 60 lakottból, ahol a talajlakó ízeltlábúak biológiáját tanulmányozta.

World Press Photo kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum
(2018. szeptember 21-2018. október 23.)
World Press Photo idén már a kiállítás helyszíne tekintetében is újdonságot jelent: a nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat 2018-tól a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat. Az idei kiállítás 2018. szeptember 21-től október 23-ig tekinthető meg. A kiállítás meghosszabbított nyitvatartással látogatható minden pénteken és szombaton valamint a kiállítás utolsó napján 10.00–20.00 óráig!

Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere

Laczkó Dezső Múzeum
(2018. október 18.-2019. január 27.)
A Laczkó Dezső Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sikeres együtt működésének köszönhetően Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) szobrászművész alkotásiból nyílik időszaki kiállítás.

A kiválasztottak - az év fajai 2018

Magyar Természettudományi Múzeum
(2018. május 25.-2018. november 18.)
A 2018-as év fajait bemutató időszaki kiállítás. Nem mondjuk meg, mik az év fajai, mert az alábbi mese főszereplője tőletek szeretné megtudni, hogy jutalmat adhasson. Irány a kiállítás!

Ihlet és ideál - Az inspiráló szépség

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
(2018. június 15. – 2018. október 31.)
Az összefoglaló, átfogó időszaki kiállításon a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóinak munkáit – 206 mű, ebből 100 festmény, a többi szobor, érem és plakát – láthatják az érdeklődők.

Újabb kincsekkel bővült a Göcseji Múzeum anyaga

Göcseji Múzeum
(2018. november 2.–)
Újabb rekordokkal bővült a Göcseji Múzeum anyaga a MuseuMap portálon, így a látogatók az intézmény több mint 160 ezer műtárgya között böngészhetnek a néprajzi gyűjteménytől a régészeti leletekig. A Zala megyei múzeum kincsei között megtaláljuk Kisfaludy Strobl Zsigmond alkotásait, amelyekből most 273 megtekinthető a portálon.

Új szolgáltatás a MuseuMap oldalán

Magyar Nemzeti Múzeum
(2018. november 1.–)
2018 novemberétől az aggregációs portálról is elérhetőek a csatlakozott múzeumok statisztikai adatai. A Partnereink menüpontnál található intézményi profilokra kikerültek a MuzeumStat logók, amelyeken keresztül megtekinthetjük az adott múzeumra vonatkozó információkat.

„Mesés (B)irodalom" a Debreceni Irodalom Házában

Déri Múzeum
(2018. június 16.–2018. december 31.)
A Tv Maci és Mazsola 55, Kukoriék 47, Frakk és Mirr-Murr 46, A legkisebb ugrifüles 43, Süsü és A kockásfülű nyúl 41, Pom Pom 38, Vuk 37, Misi Mókus 36, A nagy ho-ho-horgász pedig 34.

A szülészet születése – időszaki kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum – SOM
(2018.06.22. - 2019.03.31.)
2018-at a magyar kormány Semmelweis-emlékévvé nyilvánította abból az alkalomból, hogy idén 200 éve született az anyák megmentője, Semmelweis Ignác. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban legújabb időszaki kiállításunkkal a Semmelweis által megreformált területet és annak történetét, a szülészetet mutatjuk be, emléket állítva ezzel múzeumunk névadójának.

Archív hírek