Nyelvválasztó

Magyar Természettudományi Múzeum

 
Az iharkúti Hungarosaurus testrekonstrukciója
 
Az iharkúti Pneumatoraptor testrekonstrukciója
 
Gyilkos galóca és légyölő galóca a kiállításban
 
Herkulesbogár (Dynastes hercules) - gyűjteményi példány
 
Fokos okozta koponyasérülés a török korból
 
Rodokrozit Kapnikbányáról (Cavnic), Románia
 
Medvefül kankalin fotója a kiállításban
 
Fehérhasú lármásmadár (Corythaixoides leucogaster) a kiállításban
A Magyar Természettudományi Múzeum több mint 200 év alatt csaknem 10 millió természettudományos objektumot, „műtárgyat" gyűjtött össze, köztük ásvány- és kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani és embertani értékeket. Ezek elsősorban Magyarországról és a Kárpátokból, kisebb részben a Föld más tájairól származnak. Ezzel a pótolhatatlan, egyedi kinccsel jogosan tekinthető a bio- és geodiverzitás magyarországi letéteményesének. Egyes részlegeinek értékei az alábbiak szerint emelhetők ki.
 
Az Állattár csaknem 8 millió példányával Közép-Európa legnagyobb zoológiai gyűjteménye, amely Észak-Amerika kivételével valamennyi kontinensről meghatározó tudományos jelentőségű anyagot őriz. Világviszonylatban is egyedülállók egyes balkáni, belső-ázsiai, délkelet-ázsiai, új-guineai és afrikai gyűjteményei.
 
A Növénytár közel 2 millió példányt őriz. Kiemelkedő értékűek a 19. századi gyűjtemények, köztük Kitaibel Pál több mint 14000 herbáriumi lapból álló, vagy a nevezetes .
 
Az Őslénytani és Földtani Tár közel 100 ezer ősmaradványt őriz a Kárpát-medence területéről, köztük a 2000-es években felfedezett, világhírű bakonyi dinoszaurusz-leleteket.
 
Az Ásvány- és Kőzettár 80 ezer darabos gyűjteményében a Magyarország területéről származó ásványok és kőzetek mellett jelentős világanyag is található. Meteoritgyűjteménye és holdkőzetmintája nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.
 
Az Embertani Tárban mintegy 50 ezer egyén maradványai találhatók.  Ez a gyűjtemény a Kárpát-medence jégkor utáni történeti népességeinek legteljesebb reprezentációja. Különleges értékei a neandervölgyi ember subalyuki maradványai és a világhírű váci újkori múmiák.