Nyelvválasztó

Magyar Nemzeti Múzeum

info@hnm.hu
(1) 338 2122, (1) 327 77 00
 
Magyar Nemzeti Múzeum
 
Lépcsőház Lotz Károly freskóival
 
Kupolaterem

Széchényi Ferenc gróf, az ország egyik legtekintélyesebb főura 1802-ben könyv-, térkép- és éremgyűjteményét felajánlotta „drága hazájának" és a „közhaszonnak". A következő években ebből az adományból fejlődött ki – Habsburg József főherceg nádor és az országgyűlés pártfogásával – a Magyar Nemzeti Múzeum. Székhelyét, Magyarország talán legszebb klasszicista épületét 1837-ben Pollack Mihály tervei alapján kezdték el építeni. 1846-ban már kiállításokat rendeztek falai között, 1848. március 15-én pedig lépcsőjéről hirdette ki a forradalmi ifjúság azokat a szabadságeszményeket, amelyeken Magyarország állami élete máig alapszik.

A Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy tudományos módszerekkel gyűjtse, megőrizze és bemutassa a Kárpát-medence tájai és lakói továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket az őskortól napjainkig.

Jöjjön el hozzánk, és fedezze fel a Kárpát-medence őskori kincseit, kalandozzon a népek országútján a hunok, germánok és avarok nyomán a magyarok bejöveteléig az Állandó Régészeti Kiállításunkban. Páncéltermünkben megtekintheti az ezeréves koronázási palástot, melyet szent királyok vállára terítettek, s végigsétálhat a magyar nemzet 1000 éves történelmén. Az Állandó Történeti Kiállításunkon megcsodálhatja a világhírű Monomachos-koronát, Liszt zongoráját vagy az 1956-os forradalom során ledöntött Sztálin-szobor maradványát.

Tárlatvezetéseink mellett rengeteg programmal várjuk a család minden tagját. A kicsik megtanulhatják, hogyan dolgozik a régész és a restaurátor, milyenek voltak az etikett-szabályok a különböző korokban vagy levelet írhat a frontról, az eredeti példák alapján. Megelevenedő történeti személyek segítségével a vállalkozó szellemű látogató bepillanthat egy bál előkészületeibe, belecsöppenhet a török kor viszályaiba, vagy együtt teázhat a 19–20. századforduló polgárasszonyaival.