Nyelvválasztó

MNM Mátyás Király Múzeuma

 
Alsóvár
 
Királyi palota
 
Királyi palota
 
Kőtár
 
Corvin-lakosztály

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának fő feladata Visegrád régészeti és történeti emlékeinek feltárása, gyűjtése, gondozása és bemutatása. A település számos műemléke közül a múzeum kezelésében van a királyi palota, az alsóvár (Salamon-torony) és a jelenleg nem látogatható, XI. századi esperesi templom. A Múzeum munkatársai a városban található többi műemlék és régészeti lelőhely szakmai felügyeletét, feltárását is ellátják, illetve bemutatásukban közreműködnek.

A Múzeum kiállításai a Salamon-torony és a királyi palota helyreállított termeiben láthatóak. A város történetének az őskortól a XX. századig terjedő részét a Salamon-torony két szintjén mutatjuk be. A palotában kisebb időszaki kiállítások mellett állandó régészeti kiállítás és XIV-XV. századi enteriőrök várják az érdeklődőket.

A Múzeum gyűjteményei közül a legjelentősebbek a régészeti gyűjtemény és a kőtár, de rendelkezik a település XVIII-XIX. századi emlékeit őrző helytörténeti gyűjteménnyel és jelentős fotó-, rajz- és szöveganyagot kezelő adattárral is. Kiemelt kutatási irányai: a római limes és a későközépkor anyagi kultúrájának, építészetének kutatása. E témákban a visegrádi munkák mellett számos más magyarországi és külföldi vállalkozásban is részt vesz.

A visegrádi Királyi Palota előkertjében 2010 óta mesekert és foglalkoztató ház várja játszani vágyó vendégeit, ahol a történelmi helyszín mellett a mesék és regék máig is élő emlékkincsét elevenítjük fel.