Laczkó Dezső Múzeum

titkar@ldm.hu
+36-88/564-310, +36-88/789-791
 
A Laczkó Dezső Múzeum épülete
 
Bakonyi Ház

LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM

A veszprémi múzeum 1903-ban alakult meg a nagy magyarországi múzeumalapító hullám részeként Veszprémvármegyei Múzeum néven a Veszprémvármegyei Múzeum Egylet hathatós közreműködésével. A gyűjtemények alapját a főként csiszolt kőeszközökből álló Miháldy-gyűjtemény, Laczkó Dezső geológiai gyűjteménye és Hornig Károly püspök 3000 kötetes könyvtára képezte. 1904. nov. 6-án nyílt meg a múzeum első kiállítása akkor még a megyeháza épületének termeiben, de egyúttal megkezdődött a múzeum önálló épületéről való gondolkodás is. Gyűjtés indult az építkezéshez szükséges összeg előteremtésére és 1908-ban elkészült Medgyaszay István terve. Nagyban megnehezítette a helyzetet, hogy az építkezés jórészt a háborús évekre maradt. Emiatt kissé megkésve, 1920-ban készült csak el az épület, 1924-ben költözött át a múzeum és 1925 májusában nyílt meg a kiállítás ünnepélyes külsőségek között, a kormányzó jelenlétében. A sokak által ismert Bakonyi Múzeum nevet 1951-ben kapta az intézmény, mely 1962-ben a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság központja lett. 1963-től jelenik meg folyamatosan a múzeum évkönyve Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei, újabban Laczkó Dezső Múzeum Közleményei címen, 1990-től ugyanis az első igazgató iránti tiszteletből a múzeum felvette a Laczkó Dezső Múzeum nevet.

A múzeum gyűjteményei:

A múzeum Veszprém megye területének történeti, néprajzi, régészeti, képzőművészeti, irodalomtörténeti emlékeit gyűjti az őskortól napjainkig. Gyűjtemények: régészeti, néprajzi, történeti, iparművészeti, képzőművészeti, irodalomtörténeti, numizmatikai, valamint adattár és szakkönyvtár.

A Laczkó Dezső Múzeum öt kiállítóhelyen (Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön) várja a látogatókat változatos programokkal egész éven át. A magas kultúra tudományos eredményeit bemutatva előadások, múzeumi szabadegyetem, kötetbemutatók, tárlatvezetések formájában épp úgy, mint a könnyed szórakozás értékel gazdagított formáival. Így nagyrendezvényekre, koncertekre, kézműves délutánokra, hagyományőrző programokra egyaránt várja látogatóit az intézmény.

Cél, hogy minden korosztály igényes, az érdeklődésének megfelelő programokon vehessen részt, a kiállítások a megye és a benne helyet foglaló, annak kulturális arculatát formáló intézmény tudományos, kulturális eredményeihez kapcsolódóan. Az aktuális programokról, kedvezményekről a múzeum honlapja (www.ldm.hu) ad naprakész információt.