Nyelvválasztó

József Attila Múzeum

 
József Attila Múzeum
 
Espersit-ház
 
Espersit-ház
 
Espersit-ház
 
Hagymásház
 
Hagymásház
 
Küzdelmes Évszázadok című kiállítás
 
Küzdelmes Évszázadok című kiállítás
 
Küzdelmes Évszázadok című kiállítás
 
Küzdelmes Évszázadok című kiállítás
 
Skanzen
 
Skanzen
 
Skanzen

A József Attila Múzeum főépületében állandó és időszaki kiállítások látogathatók. Az udvaron  a szabadtéri néprajzi kiállítás, az ún. skanzen. A főépülettől pár száz méterre található az Espersit-ház, amely irodalmi kiállítóhely. Az 1950-ben alapított múzeum történeti, néprajzi, irodalmi- és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. A gyorsan növekvő gyűjtemény miatt 1980-ban egy új, modern épületet emeltek Makón.

Kiállítások:

Küzdelmes Évszázadok

A múzeum várostörténeti kiállítása korabeli dokumentumok és tárgyak és enteriőrök segítségével mutatja be egy alföldi mezőváros Makó, Csanád vármegye központjának múltját. Az állandó kiállításon található még Csanád és Torontál vármegyék ősgalériájának legszebb darabjai. A kitűnő festményeken Deák Ferenc, Erzsébet királyné, Kossuth Lajos, Széchenyi István tekint a látogatókra.

Galamb József és a Ford T-modell

Galamb József 1881-ben született Makón. 1905-ben belépett detroiti Ford céghez, és 1907-től a T-modell tervezésében vett részt. A kiállításon egy eredeti és működőképes Ford T-modell várja a látogatókat.

Csanád és Torontál vármegyék történeti arcképcsarnoka

A múzeum folyósólyán elhelyezett arcképcsarnokban Barabás Miklós, Friedrich Lieder, Pósa Gusztáv, Wándza Mihály és más alkotók képeivel lehet találkozni.

 

Skanzen

A múzeum udvarán helyet foglaló épületegyüttest (bár nem önálló szabadtéri néprajzi múzeum) „skanzen"-nek nevezzük. A tágas tér, a paraszti gazdaság épületei, valamint a kiállított gazdag néprajzi anyag alapján önálló, kerek egységként is megállja a helyét. A látogató megismerkedhet a putrival, gabonás-kasokkal, hombárokkal, egy kovács- és a bognárműhellyel, asztalosműhellyel és a szépen berendezett apátfalvi konyhával és szobával. Itt található a „Hagymásház" amelyben a várost híressé tevő hagymatermesztést bemutató kiállítás kapott helyet. Szintén a múzeum udvarán látható az ún. kútmúzeum, ahol 16 db artézi kút van. A múzeumépület falára lettek elhelyezve azok az emléktáblák, amelyeket 1945 vagy 1990 után távolítottak el. Szám szerint 13 db. Az udvaron áll Zala György Erzsébet királynét ábrázoló bronz szobra. Az udvar kis „arborétum" is, hiszen több érdekes növény is látható.

Espersit ház

Dr. Espersit János (1879–1931) lakása két évtizeden át a Dél-Alföld egyik legjelentősebb szellemi központjának számított. A látogató korabeli dokumentumok és tárgyak között ismerkedhet meg a Juhász Gyula, József Attila és Móra Ferenc makói hétköznapjaival.

 

Nyitva tartás:

04.01.-10. 31.: 10-17

Hétfőn zárva

11.01.-03-31.: 10-16

Hétfőn és vasárnap zárva

 

Jegyárak

Felnőtt: 800 Ft/fő

Nyugdíjas, diák (érvényes diákigazolvánnyal váltható): 400 Ft/fő

Csoport (nyugdíjas, diák, felnőtt) 10 főtől: 400 Ft/fő

Múzeumpedagógiai foglalkozás: 200 Ft/fő

Tárlatvezetés: 4000 Ft

Időszaki, Espersit-ház: 400 Ft

Felnőtt jegy Makó Kártyára: 500 Ft

Hagymatikum vendégei: 500 Ft

Családi jegy (két felnőtt és max. 3 gyerek): 2000 Ft

Támogató jegy: 4000 Ft

Fotójegy:300 Ft