Nyelvválasztó

 

Olvadó jövőnk - Kércz Tibor és Komáromi Csaba fotókiállítása

Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. A két fotós arktiszi és az antarktiszi útjaikon több tízezer természetfotót készített. Félszáz képből álló válogatásuk 2018. április 21-én, a Föld Napjához kapcsolódóan tárul a nagyközönség elé.

Klímaváltozás? Lassan elcsépelt fogalom. Mégis mindennap egyre jobban szembesülünk vele.

Hogyan? Talán észre sem vesszük. Mégis, eszünkbe jut, hogy talán a hőmérsékleti csúcsok megdöntésének, a rendkívül szokatlan időjárásnak köze lehet hozzá.

Mit tehetünk? Nem sok mindent, legyintünk. Mégis, felhívhatjuk rá a figyelmet és tudatosan változtathatunk a hozzáállásunkon. Például egy fotókiállítással.

A levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése, a globális felmelegedés a sarkvidékek területeit sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága 42%-kal csökkent, e térség átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a világ más részein. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött szén-dioxidot és metánt bocsájt a levegőbe, ezzel is fokozva az üvegházhatást. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny a beköszöntött változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak.

A kiállítás 2018. július 2-áig látogatható.