Nyelvválasztó

 

A kiválasztottak - az év fajai 2018

A 2018-as év fajait bemutató időszaki kiállítás. Nem mondjuk meg, mik az év fajai, mert az alábbi mese főszereplője tőletek szeretné megtudni, hogy jutalmat adhasson. Irány a kiállítás!

Egyszer volt, hol nem volt…, valahol van egy képzelet-beli ország, nevezzük, mondjuk Rezidenciának, az uralkodója legyen III. Lusta, avagy Henye Boroszlán, aki rendkívül szereti a természetet, de az ország igazgatása mellett kevés ideje marad a természetjárásra. Na, ez a Boroszlán egyszer hírét vette, hogy okos emberek minden évben kiválasztanak az ásványok, növények és állatok közül néhányat, és abban az évben jobban figyelnek ezekre a fajokra. Nosza elhatározta, hogy ő minden évben összeírja a kiválasztottakat. Boroszlán birodalma még olyan hely, ahol nincsenek napilapok, nincs TV, nincs telefon, nincs internet, a híreket hírnökök hozzák, viszik. A király úgy döntött hát, minden évben szétküldi alattvalóit, hogy hozzanak hírt arról, kik is lettek a kiválasztottak az ásványok, az állatok és a növények birodalmából.
Első évben fiait küldte ki a nagyvilágba, hogy keressék fel a Hétszín-világot, merüljenek el az Óvilágban, gyalogoljanak át a Spórák földjén, kössenek ki a Virágzó-szigeten, majd hajózzanak el északra az Imperátorszigetére, és onnan nyugatra pedig látogassák meg a Csontosok szigetét. A hírek kézen-közön meg is érkeztek, de a királyfiak elmaradtak. Egyikük sarkkutató lett, másikuk ékszerésznek tanult, és volt, aki szakácsnak állt. A következő évben a király az inasait küldte a kiválasztott fajok felkutatására, de a szolgákkal is pont úgy járt, mint korábban a fiaival, a hírek megjöttek, de a szolgák nem tértek vissza a palotába. Megijedt Boroszlán, hogy a végén egyedül marad, ezért az udvari bolondja tanácsára feladott egy hirdetést, hogy az arra vállalkozó szelleműek küldjék el neki a 10 kiválasztott faj nevét. Aki pedig ezt megteszi, azok közül hármat jutalomban is részesít.
III. Lusta, avagy Henye Boroszlán jutalomban részesíti azokat az alattvalókat, értsd múzeumi látogatókat, akik a szigeteket végigjárva összeírják a 2018-ban kiválasztottakat, és listájukat bedobják az alábbi ládába.
Kelt, Rezidenciában 2018. ígéret havának 23. napján.

A kiállítás az időszaki kiállítások belépőjegyével tekinthető meg.