Nyelvválasztó

Göcseji Múzeum

 
Épület
 
Fényjáték
 
Szobrok
 
Falumúzeum
 
Falumúzeum

A Göcseji Múzeum 1950-ben alakult meg Zalaegerszegen a régi városháza két szobájában. A megelőző fél században a város értelmisége többször megkísérelte Göcsej értékeinek mentését, de a tárgyak nagyobb részét a háborúk elpusztították. Az intézmény első igazgatója és egyetlen tudományos munkatársa Szentmihályi Imre néprajzos volt. Nagy lendülettel kezdett munkához, a hagyományos paraszti életformának ekkor még sok emlékét őrző Göcsejben értékes néprajzi anyagot gyűjtött össze. 1953 végén megrendezhette első állandó kiállítását. Az igazgató tudományszervezői tevékenységének eredménye a Göcseji Múzeum 1960-ban megjelent emlékkönyve. Az 1960-as években két régész is dolgozott az intézményben, mindketten a megfelelő feltételek hiányában távoztak a városból.

1972-ben a múzeum a Zalaegerszegi Takarékpénztár régi székházába költözött, hamarosan megalakult a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, elkezdődött az intézmény újabb fejlesztése. Négy évtized alatt minden hagyományos múzeumi szakág gyűjteménye számottevően gyarapodott. Néprajzosok, régészek, történészek, művészettörténész dolgoznak az intézményben, amely már több országos és nemzetközi vállalkozásnak is részese. Különösen a Kisbalaton rekonstrukciójával és az autópálya építésével kapcsolatos ásatások hoztak látványos eredményeket. A munkatársak 1984 óta tudományos közleményeiket főleg a Zalai Múzeum című periodikában teszik közzé. 21. kötete 2013-ban jelent meg.

1968-ban felépült az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma, benne három évtized múlva a Finnugor Néprajzi Park. A Kisfaludi Strobl Zsigmond életművét bemutató tárlat 1976-ban készült el, ez 2014-ben megújult, korszerűbb körülmények közt fogadja a látogatókat. 2000-ben nyílt meg a Zala megye történetét bemutató állandó kiállítás. Az intézmény több vidéki bemutatóhelyet is létrehozott: Kehidán és Söjtörön Deák Ferenc emlékházat, Káváson, Zalalövőn és Csesztregen tájházat. Ezeket 2012 óta a helyi önkormányzatok gondozzák.