Nyelvválasztó

MNM Báthori István Múzeum

 
Épület
 
Viselet
 
Belső
 
Cipész-csizmadia
 
Állandó kiállítás

Nyírbátor a magyar középkor gazdag örökségével fogadja az idelátogatókat. A kisváros története évszázadokon keresztül összefonódott az országos politikában is jelentős szerepet játszó Báthori családdal, melynek a település birtoka, otthona és temetkezési helye volt.

A XVIII. század elején épült egykori ferences (minorita) kolostor barokk épülete ad otthont az 1955-ben alapított múzeumnak, amely jelentős régészeti, néprajzi, történeti, numizmatikai, képző- és iparművészeti gyűjteménnyel rendelkezik.

A szerzetesi cellasorból kialakított térben kaptak helyet a „Nyírbátor évszázadait" és a település 70 éves határőr múltját felidéző kiállítások.

Mindezek mellett egyedülálló érdekességekkel és értékekkel is rendelkezik a múzeum. A középkori Magyarország egyik meghatározó, az ország vezetésében kiemelkedő szerepet betöltő Báthoriakhoz kapcsolódó tárgyi emlékek közül egyedül itt látható a ritkaságszámba menő, a Báthori család 1484-es évszámmal ellátott vörösmárvány címerköve, az 1511-ben firenzei mesterek által készített templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora, mely eredetileg – a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállított nagyobbal együtt – a Báthoriak Szent György nevét viselő templomában állt. A múzeum gazdag fegyvergyűjteményében a középkor fegyverei mellett igazi ritkaságok is találhatók, így a Báthory Gábor erdélyi fejedelem (1608-1613) képével díszített szablya mellett Bethlen Gábornak az 1622-es nikolsburgi béke megkötése alkalmából készített díszkardja.

A néprajz, népművészet egyedülálló tárgyai, az ünnepek és hétköznapok változatos használati eszközei a nyírségi emberek népi műveltségének, életformájának állítanak emléket.

A magyar határőrizetet bemutató kiállítás is igazi érdekesség, hisz az Árpád-kortól napjainkig ad bepillantást a végek őrzői életébe, s mutatja be az általuk használt fegyvereket, felszereléseket.