Nyelvválasztó

Hírek

„A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849". A Déri Múzeum időszaki kiállítása

Déri Múzeum
(2019. január 7.–2019. március 3.)
A szabadság fővárosa - ezzel a címmel hív életre városunk vezetése különleges rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az események első programjaként – a Nemzeti Múzeum jóvoltából – Debrecenbe érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum kupolatermében lesz látható egy héten át. A múzeum új, „A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849" című időszaki kiállításának másik fontos darabja Kossuth Lajos 1849. január 6-án kiadott debreceni kiáltványának eredeti példánya.
 

Válogatás a Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből a MuseuMap oldalán

Móra Ferenc Múzeum
(2019. 01.08.–)
A portálra kikerült tárgyak Szeged környékének néprajzi életét reprezentálják. A múzeum anyagából böngészhetünk a 18-19. századi Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás, a híressé vált kisiparok tárgyai között, valamint megtekinthetjük Bálint Sándor néprajzkutató hagyatékának legszebb darabjait.
 

Plusz információk a tárgyleírásokhoz a MuseuMap portálon

Magyar Nemzeti Múzeum
(2019.01. 07.–)
A portálon található műtárgyleírások folyamatosan kiegészülnek különböző forrásokból származó szemantikus információkkal. A magyar történelmi helynevek idegen nyelvű alakjaira is kereshetünk, a rekordoldalakon a helyek pedig megjeleníthetők a térképen. A kapcsolódó wiki oldalakon megtalálhatjuk a tárgymegnevezések bővebb magyarázatait, valamint böngészhetünk az Europeana portálon található hasonló tárgyak között.
 

A szülészet születése – időszaki kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum – SOM
(2018.06.22. - 2019.03.31.)
2018-at a magyar kormány Semmelweis-emlékévvé nyilvánította abból az alkalomból, hogy idén 200 éve született az anyák megmentője, Semmelweis Ignác. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban legújabb időszaki kiállításunkkal a Semmelweis által megreformált területet és annak történetét, a szülészetet mutatjuk be, emléket állítva ezzel múzeumunk névadójának.