Nyelvválasztó

Hírek

Nézőpontok – Kiállítások térhatású fényképek a Nagy Háborúból

Magyar Nemzeti Múzeum
(2017. november 27.-2018. február 25.)
Nem köztudott, hogy térhatású, háromdimenziós fényképek az első világháború idején is készültek. A térhatású fényképeket száz évvel ezelőtt sztereofényképeknek nevezték. A sztereofényképezés a fotográfia kezdeteitől jelen volt a képkészítési technikák között, s Magyarországon 1914-ig két népszerűségi csúcson is túljutott.
 

„Boldog órák szép emlékeképen..." - Zsila Sándor fotókiállítása

Magyar Természettudományi Múzeum
(2018. január 25– 2018. március 5.)
Boldog órák? HM ... igen, azok voltak, azok most is, és mind azok lesznek, amit fényképezéssel töltök el. A kiállítás részben visszatekintés, régen (15-25 éve) nem látott képek újbóli bemutatása, mert sokan még nem találkozhattak velük ebben a formában. Részben a közelmúltban készült képeim kerülnek a falakra. A kiállított hatvan kép között lesznek nagyon új, sőt újszerű, úgy értem tőlem szokatlan felfogású természetfotók. Néhány olyan kép is, ami szintén meglepetés, mert nem természetfotók, de nekem fontosak. Ezeket jelzésnek szánom, hogy más dolgok is foglalkoztatnak. (Zs.S.)
 

Művek az emeletről – Schaár Erzsébet szobrászművész kiállítása

Szent István Király Múzeum
(2018. február 1.–2018. május 6.)
A huszadik századi modern szobrászatában kitüntetett hely illeti meg Schaár Erzsébetet. A művész pályáján fontos szerepet betöltő székesfehérvári kiállításai, itt létrejött alkotásai okán hagyatékának jelentős részét Székesfehérvárnak vásárolta meg a Művelődési Minisztérium a hetvenes évek utolsó harmadában. A tárlat valamennyi alkotása a Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja, belőlük állandó kiállítás 1980-tól 2005-ig, a Jókai utca 11-ben , a Smohay ház emeletén volt látogatható.
 

Teleki László gróf küzdelmes élete és rejtélyes halála - Könyvbemutató

Magyar Nemzeti Múzeum
(2018. február 13. 17.00 óra)
A sikeresnek mondható Teleki-emlékkiállítás, amelyhez számos nagy érdeklődést kiváltó kísérő program is járult, 2011. október 27. – 2012. február 12. között állt nyitva a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezt követően pedig a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban (2012), majd a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban (2014) is megrendezésre kerülhetett. A kiállítást és a kapcsolódó helyszínelős előadásokat nagy sajtóérdeklődés is övezte, ennek köszönhetően a látogatókon túl még nagyon sokan hallhattak erről a kiváló magyar államférfiról.